Kikas >> Retseptid
Bataadi-brokoli puder Kikase Väikese Kotletiga
Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 10 min
Kokku kuluv aeg: 25 min



Koostisained

2/3 bataati
1/3 brokolit
soola
pipart
2 spl võid



Valmistamisõpetus

Keeda bataati soolases vees.
Kui bataat on poolpehme lisa brokoli.
Kui ka brokoli on pehme, lisa tükeldatud bataat ja brokoli ning veidi soola, pipart ning 2 spl võid blenderisse. Blenderda.
Pruunista Kikase Väike Kotlet pannil.



Märkmed

Juurde võid teha hapukoore-tilli kastet, kuhu lisa veidi soola.

---------------------------------------

Inimene vajab aeg-ajalt ikka vaheldust, ka toidulaual. Sellepärast olemegi seekordses retseptis kartuli asendanud bataadi ning brokoliga. Bataat ehk maguskartul on meie igapäevase kartuli kauge sugulane. Maitselt on bataat aga magusam ja kasulik, sisaldades B-, C- ja D-vitamiini ning rauda. Maguskartulit peetakse ka stressi leevendajaks, kuna mugulad on hea magneesiumiallikas. Ka meie teisel komponendil, brokolil, on väga laiaulatuslik kasu tervisele. Paistab ta silma oma vähivastaste omadustega ning sisaldab kaaliumi, magneesiumi ning rauda. Brokoli tituleeriti hiljuti maailma parimaks köögiviljaks ning seda soovitatakse meie igapäevasesse menüüsse.

Muidugi, ainult püreed ei tahaks ju süüa, sellepärast praadisime sinna kõrvale Kikase Väikest Kotletti. Seda on kiire ja lihtne valmistada ning maitseb tõeliselt hästi. Väike Kotlet sisaldab valke, mineraal- ja toitaineid ning koos bataadi-brokoli püreega on su toidutaldrik kui üks suur vitamiinipomm! Head isu, teile!
Kerge roheline salat broileriliha ja virsikuga
Valmistamisaeg: 5 min
Küpsetamise aeg: 10 min
Kokku kuluv aeg: 15 min



Koostisained

Kikase Light marinaadis broileriliha
Käharkapsas või salatisegu
2 avokaadot
300 ml konservivirsikuid
Tsilli
2 spl õli
1 sidruni mahl
2 spl balsamico-kreem



Valmistamisõpetus

Prae ja pruunista pannil Kikase Light marinaadis broileriliha.
Pese käharkapsas ja haki tsilli, 2 avokaadot ja 300 ml virsikud.
Salatikastmeks sega kokku 2 spl õli, 1 sidruni mahl ja 2 spl balsamico-kreemi.

---------------------------------------

Salati võib meisterdada endale sobivast rohelisest salatist. Meie valisime täna käharkapsa, mida tihti armastatakse kasutada kapsarullide tegemisel, kuid tugeva maitse tõttu sobib see suurepäraselt salatisse ka täiesti eraldiseisva iseloomuka komponendina.

Lisaks broilereilihale ja käharkapsale lisasime salatisse ka virsikulõike ning avokaadot, et anda salatile veidi pehmemat ja mõnusamat maitset lisaks marinaadis broilerile ning tugevale käharkapsale. Samuti sobib siia suurepäraselt maitseks ka tšilli, sidrunimahl ning balsamico.
Hõrgud broileri fileepallid tomatikastmes
Valmistamisaeg: 5 min
Küpsetamise aeg: 5 min
Kokku kuluv aeg: 10 min



Koostisained

1 pakk Kikase Fileepalle
1 pakk tomatipastat
1 spl mett või suhkrut
Pipart
Soola
Vahemere maitsesegu või värske hakitud petersell
Tüümian
Oregano
Basiilik
1-2 küüslauguküünt



Valmistamisõpetus

Keeda spagetid vastavalt pakil olevale juhisele (6-10 min).
Pruunista pannil kergelt 1 pakk fileepalle.
Lisa fileepallidele 1 pakk tomatipastat.
Maitsesta soola, pipra, 1 spl meega või suhkruga.
Lisa vahemere maitsesegu või värsket hakitud peterselli, tüümiani, oregaanot, basiilikut ja 1-2 küüslauguküünt ja lasta kaste keema.

---------------------------------------

Broilerifilee pallidega sobib imehästi veidi vürtsikam tomatikaste, mis on tehtud enamjaolt tomatipastast ning erinevatest vürtsikatest maitsetaimedest. Eriti vingelt sobib selle roaga peterselli, tüümiani, oregano ja basiiliku kooslus.

Kikase lihapallide koostises ja toorainena kasutatud hakkliha kvaliteedis võib kindel olla. Kõhu saavad igal juhul täis kõik – lapsed naudivad klassikalisi lihapalle ning täiskasvanud broilerifilee hõrku maitset mõnusas tomatikastmes. Head isu!
Kanašnitsel juustuse lillkapsavormiga
Valmistamisaeg: 5 min
Küpsetamise aeg: 25 min
Kokku kuluv aeg: 30 min



Koostisained

Kikas Kanašnitsel
200g lillkapsast
1 karp sulatatud juustu
Sool
Pipar
100ml kohvikoort või 3.5 % piima
Pool klaasi vett




Valmistamisõpetus

Aseta 200g lillkapsaid vormi ja vala vormi pool klaasi vett ning maitsesta soola ja pipraga.
Eelsoojenda ahi ja pane lillkaosad vormiga 10 minutiks ahju.
Sega 1 pakk sulatatud juustu ja 100ml kohvikoort või 3.5% piima.
Vala koore ja juustu segu lillkapsastele ja lase 15 minutit 180 kraadises ahjus küpseda.
Pruunista Kikase Kanašnitsel pannil.

---------------------------------------

Pole vaja öeldagi, et seda rooga on ülimalt kerge valmistada. Me suureks sõbraks on see kord Kikase kanašnitsel, mille suur valgusisaldus sobiks ideaalselt jõusaali harrastajale. Valmistusaeg jääb kuskile poole tunni juurde, aga reaalset käed küljes aega on veelgi vähem. Enamiku ajast moodustab ootamine, millal süüa saab. Kui kõht tühi, siis ei tasu küpsemise ajal ahju vaadata, sest need meeliülendavad lõhnad teevad ootamise väljakannatamatuks. Varuge kannatust ning saate kõhu väga kenasti täis.
Juustutasku köögiviljadega
Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 25 min



Koostisained

Kikas Juustutasku
1 kartul
1 peet
1 porgand
1 väiksem kaalikas
Peotäis lillkapsas
Peotäis brokolit




Kaste

50 g võid
2 tl jahu
200 ml kohvikoort




Salat

Salatilehed
1 paprika
Peotäis kirsstomateid




Valmistamisõpetus

Pese köögiviljad ja koori porgand, peet, kartul ja kaalikas.
Tee köögiviljad kuubikuteks ja pane 15-20 min keema (oleneb, kui suured on kuubikud).
Prae Juustutaskut kergelt pannil umbes 5 minutit.




Kaste

Aseta pannile või ja kohvikoor ning sega.
Lisa vähehaaval jahu ja sega, et ei tekiks tükke.




Salat

Haki paprika ja kirsstomatid ning lisa salatilehed (soovi korral võib lisada sidrunimahla).
Kukeseenekaste värske kartuli ja Juustupoisiga
Valmistamisaeg: 5 min
Küpsetamiseaeg: 20 min
Kokku kuluv aeg: 25 min



Koostisained

värsked kartulid
300g kukeseeni
1 keskmine sibul
1-2 tl jahu
200 ml kohvikoort/piima
1 Kikase Juustupoiss




Valmistamisõpetus

Aseta värsked kartulid keema.
Haki kukeseened pisut väiksemaks, ent mitte päris peeneks.
Haki sibul ja prae pannil sibulatükid klaasjaks.
Lisa seened.
Kui seente seest tulnud vedelik on ära aurustunud, lisa 1-2 tl jahu ja pruunista.
Seejärel lisa 200 ml kohvikoort või piima ning lase kaste keema.
Lõika Juustupoiss parajateks viiludeks ning lase need pannil soojaks.

---------------------------------------

Oleme senini kuulnud Kikase Juustupoisi kohta väga palju kiidusõnu, mistõttu otsustasime selle seekord ka ise ära proovida. Tuleb tunnistada, et ka meie ei pidanud pettuma! Kanalihast valmistatud Juustupoiss maitseb tõepoolest koduselt ning sobib värskete seente ja kartulite juurde valatult.

Kõige suurem eelis on Juustupoisi juures lihtsus ning lühike aeg, mis selle serveerimiseks kulub. Ka värsked kartulid ning kukeseened ei vaja valmimiseks tülikat tunnikest – seega valmib hõrk ja toitev roog perele justkui linnulennul.

PS! Kikase Juustupoiss maitseb kõige paremini pisut krõbedaks praetuna!
Broileriliha light marinaadis
Valmistamisaeg: 5 min
Küpsetamise aeg: 25 min
Kokku kuluv aeg: 30 min


Koostisained

Kikase broileriliha light marinaadis
paprikad
kreeka jogurt või hapukoor
murulauk
till
maitsestamiseks soola



Valmistamisõpetus

Aseta broileriliha kuumale grillrestile küpsema.

Liha tahab küpseda ca 20 minutit.

Lõika paprikad pikkupidi pooleks ning puhasta pooled seemnetest.

Soovitame jätta paprikale varred külge, sest nende abil on neid grillil kergem pöörata.

Haki murulauk ja till ning sega need kokku kreeka jogurtiga. Maitsesta soolaga.

Kui liha on juba pooleldi küps, aseta grillile ka paprikad.

Grilli paprikaid kindlasti kaane all, et need ilma kärssamiseta ilusti küpseksid.

Paprika tahab küpseda ca 5 minutit ühelt ja 5 minutit teiselt poolt.

Lisa küpsenud paprikalaevade sisse kreeka jogurti kaste.
Serveeri soojalt.

---------------------------------------

Me teame, et paljud meie sõbrad armastavad kergema enesetunde nimel asetada grillile sealiha asemel hoopistükis mõnusa kanaliha. Valmistasime neile rõõmu ning tegimegi nii! Et nende kõhud aga ikkagi tervislikkusest pakataksid, mõtlesime grillile lisada ka mõned maitsvad paprikalaevukesed.

Sellel korral valisime oma grillile Kikase broileriliha light marinaadis, millele lisatud maitseained jätavad staariks ikkagi kanaliha enda. Ka seekord ei asunud me noaga lihatükke ründama, vaid jätsime nad täpselt sellisteks nagu nad pakendis olid. Kanaliha on oma olemuselt üpris kapriisne ning liiga väikesed tükid võivad pikalt grillile jäädes muutuda kuivaks.
Suvine puuvilja-maasika salat Kikas Grilliga
Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 10 min
Kokku kuluv aeg: 20 min


Koostisained

600g melonit
6 kirsstomatit
8 maasikat
1 spl. basiilikut
1 spl. murulauku
3 spl. oliiviõli
1 spl. sidrunimahla
1 spl. suhkrut
Soola-pipart



Valmistamisõpetus

Koori ja puhasta melon seemnetest. Lõika suupärasteks tükkideks ja aseta kaussi.

Lõika kirsstomatid ja maasikad sektoriteks, aseta kaussi ja sega ürtidega läbi.

Kastmeks sega läbi oliiviõli, sidrunimahl, suhkur ning maitsesta soola-pipraga.

Serveeri kaste ja salat eraldi – las igaüks valib oma eelistatud kogused!

---------------------------------------

Suve saabumise kohta oleme pöidlad pihus kirenud juba mõnda aega, kuid tundub, et nüüd on see ka lõplikult õuele jõudnud. Ning mis oleks parem viis suvehooaega avasüli vastu võtta, kui grill hoovi veeretada ja üks korralik grilleine valmis vaaritada? Kui teate, andke ka mulle teada.

Grillroa tähena kasutasime 2015. aastal Eesti parimaks šašlõkiks tunnistatud Kikase broileršašlõkki, mille jätsime oma mõnusa ja tunnustatud maitse tõttu laias laastus rahule, tehes lihtsalt kindlaks, et me liha grillides üle ei küpsetaks.

Liha kõrvale valmistasime lihtsa ja hõrgu, ehtsalt suvise puuviljasalati, milles säravad peategelastena magushapud maasikad ja mahlane melon. Ideaalne kaaslane kehakale, suitsusele šašlõkile.

Täpi panid i peale mahlased tomatid, mis tervetena grilli peale jõudsid. Eriti mõnusa maitse saad, kui enne grillimist tomati alla ristikese lõikad, grillides sellele soola-pipart lisad ja viskad sütele ka natuke kuivatatud ürte – mõnusalt suitsune ja aromaatne tomat sobib iga grillroa kõrvale nagu valatult.

Ühesõnaga – grillima!
Kanašnitsel ja toitev kartulisalat
Valmistamisaeg: 1 h
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 15 min


Koostisained

1 suur porgand (pestud, koorimata)
6 kartulit (u. sama suurusega, keeb ühtlaselt)
1 värske kurk
1 purk marineeritud kurki
1 õun (näiteks Granny Smith või Jonagold)
150 ml majoneesi
330g hapukoort
Soola-pipart
Kikase kanašnitsleid – vastavalt soovile
Kartulisalatiks

Keeda porgand ja kartulid kergelt soolatud vees. Aseta jahtuma.
Kui porgand ja kartulid on jahtunud, tükelda soovi järgi need ning muud koostisosad: kurk, õun, marineeritud kurk.
Aseta kõik tükeldatud koostisained suurde kaussi, lisa majonees ja hapukoor ja sega korralikult läbi. Soovi korral lisa ka soola-pipart, tilli.

Lase salatil tunnike seista, et maitsed seguneksid.



Šnitsliks

Prae šnitslid kuumal pannil, 3-4 minutit kummaltki poolt, kuni kuldpruunid.

---------------------------------------

Volbripäev-volbriöö on juba ukse taha ilmunud, ilmateade on tasapisi lubamas ilusamaid, soojemaid päevi ja tundub, et kevad hakkab ka lõpuks korralikult pihta. Seega on ka kätte jõudnud õige aeg, et mõelda mõned sammud ette ja hakata juba tõeliste, mõnusalt kodumaisete volbrieinete peale mõtlema.

Meie mõtlesime volbripäeva puhul ikkagi rahvarohkuse ja üldise ajakulu peale, et kõik saaksid ilma liigse rahmeldamiseta kõhu head-paremat täis. Kartulisalat – mis isiklikust kogemusest räägituna kaob toidulaualt alati müstilise nobedusega – on täitev, maitsev, ja lihtsalt valmistatav. Kosutavat, kuldseks praetud Kikase kanašnitslit on kõrvale lihtne ja kiire valmistada, ja lisaks tuleb see koorese salati kõrval kaunilt välja ja pakub head tekstuuritasakaalu. Ideaalne kombinatsioon, et piduses meeleolus tähistajaid rõõmustada.

Retsepti jätsime mõnusalt lihtsaks, et toidu saaks ikka paraja ajavaruga ette valmistada ja vaaritamine ei rööviks volbritähistamiselt liigselt tähelepanu. Ka lihtsuses peitub oma võlu – eriti kui jutt käib niivõrd klassikalisest maitsepaletist.
Fileepallid kinoa salatiga, mõnus vahepala!
Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 25 min


Koostisained

Kinoa seemneid
1 pakk Kikase broileri fileepalle
Paprikat
Kirsstomatit
Kurki
Salatirohelist
Salatikaste

1 spl sidrunimahla
2 spl õli
Soola
Pipart
Soovi korral ka pisut riivitud sidrunikoort



Valmistamisõpetus

Loputa kinoa ja keeda soolaga maitsestatud vees vastavalt pakendil olevatele juhistele (tavaliselt kulub selleks umbes 10 minutit; keetmiseks võetakse tavaliselt 1 osa kinoad ja 2 osa vett). Kui kinoa on pehme, kurna kuum vesi läbi sõela ja jäta kinoa jahtuma.

Eemalda kurgilt seemnetega osa (seemned kipuvad salati vesiseks tegema) ning tükelda kurk. Tükelda ka paprika. Rebi salatiroheline väiksemateks tükkideks. Lõika kirsstomatid pooleks.

Prae fileepallid vähese õli sees kuldpruuniks.

Sega kõik koostisosad kokku. Kalla üle salatikastmega (meie kasutasime lihtsat sidrunimahla-õli kastet, aga võib kasutada ka näiteks balsamicot või mõnda muud meelepärast kastet).

---------------------------------------

Kinoa jõudis Eesti poodidesse mõned aastad tagasi ja julgemad tervisefanatid on kindlasti juba ka proovinud kinoast midagi maitsvat valmistada. Kuna kinoa on väga-väga kasulik, on viimane aeg, et ka pisut pelglikumad kokkajad kinoa lõpuks ära prooviksid – see valmib kiiresti, on tervisele tohutult kasulik ning suurepäraseks vahelduseks tavapärastele teraviljadele-kartulitele-makaronidele.

Tegelikult pole kinoa üldse teravili, vaid pisut pähklise maitsega seeme. Kinoa on suure valgusisaldusega ning heaks magneesiumi ja raua ning B2 ja E-vitamiini allikaks. Seega on kinoa väga mõistlik valik – eriti praegu, kui kevadväsimus trügib vägisi ligi ning keha vajab turgutust.

Meie valmistasime kinoad salatina ning segasime kinoa hulka igasugust värsket ja krõmpsuvat kraami. Lisaks sellele praadisime pannil kuldpruuniks ja mõnusalt krõbedaks Kikase fileepallid ning laotasime ka need salatile. Kanalihast valmistatud pallid on maheda maitsega ja tervislikud. Samas teevad suhteliselt kõrge lihasisaldusega fileepallid selle krõmpsuva salati meelepäraseks ka suurematele lihasõpradele. (Meie ostsime tegelikult mitu pakki lihapalle ja pooled olid juba söödud veel enne kui salat valmis sai – seega suurepärane snäkk ka niisama ampsamiseks või suupistelauale!).

PS! Kõik koostisosad saime kätte Järve Selverist. Kes muidu kinoad pole poes näinud, siis seal oli küll olemas.
Peekonirullid krõbeda koorikuga
Valmistamisaeg: 5 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 20 min



Koostisained

1 pakk Kikase kanafilee pulki
6 peekoniriba
soovi korral tüümiani ja idusid
Tomatipasta dipikaste

suhkur
sool
pipar
veiniäädikas
Majoneesi-hapukoore dipikaste

sidrunimahl
petersell
roheline sibul
majonees
hapukoor
dijoni sinep



Valmistamisõpetus

Keera Kikase kanafilee pulkadele peekoniribad ümber ning pane need 15 minutiks 180 kraadi juures ahju.

Tee valmis dipikastmed.

Sega tomatipasta kastmeks kokku näpuotsatäiega suhkrut, soola, pipart ja veidi veiniäädikat.

Majoneesi-hapukoore kastmeks sega kokku üks kolmandik majoneesi ja 2 kolmandikku hapukoort, lisa juurde pool tl dijoni sinepit, pool tl sidrunimahla ja haki juurde petersell ning roheline sibul.

Serveeri soojalt koos idude ja tüümianiga.

---------------------------------------

Oh isver, kui imemaitsvad ja lihtsad suupisted need on! Peekonirullid lausa nii lihtsad, et uskumatu, et sellise asja peale üldse tulla saab.

Tegime Kikase kanafilee pulkadest vahvad maalähedased ja kodused suupisted. Neid on äärmiselt lihtne teha ja koos dipikastmetega viivad need keele alla. Neid võib vabalt pakkuda ka mõnel filmiõhtul krõpsude asemel – palju tervislikum ja toitvam. Pane hambatikk läbi ja serveeri. Nõnda on neid ka väga mugav hammustada ja kastme sisse pista.

Kanafilee pulki koos peekoniga ahjus küpsetades muutuvad need eriti krõbedaks ja maitsvaks. Kindlasti soovitame proovida!
Kana fileepulgad herne püreega
Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 10 min
Kokku kuluv aeg: 20 min

2 pakki Kikase kana fileepulki
3 keskmist muredat kartulit
400 g külmutatuid herneid
paras peotäis värsket münti
250 g hapukoort
30 g võid
pipart
soola
1 tl laimi- või sidrunimahla
Valmistamisõpetus

Keeda kartulid pehmeks. Kui kartulid on keenud, kalla vesi ära ning lase jahtuda.

Pane herned teises anumas umbes minutiks keema. Kui liiga kaua keevad, siis kaotavad herned värvi.

Tambi kartulid või, soola, pipra ning 1 dl hapukoorega.

Püreesta saumikseri või köögikombainiga herned koos mündi lehtedega. Kui on puunui, saab herned ja kartulid koos püreestada, aga muidu tee seda eraldi kaussides, sest tavaline tamp ei tee piisavalt peent hernepüreed, vaid jätab suured tükid.

Seejärel sega lusikaga kartuli- ja hernepüree omavahel kokku.

Hapukoorekastmeks sega kokku: sool, pipar, mündilehed, ülejäänud hapukoor ning 1 tl laimi- või sidrunimahla. Võid ka koort sisse riivida.

Kikase kana fileepulgad lase enne serveerimist panni peal krõbedaks.

---------------------------------------

Argipäeviti on alati tüütu kaua süüa teha ning tahaks midagi kiirelt ja lihtsalt. Nipp: kasuta kvaliteetset valmistoitu!

Meile sattusid kätte Kikase kana fileepulgad, mis osutusid äärmiselt maitsvaks ning mõnusaks. Need maitsesid suurepäraselt nii külmana kui ka hiljem kergelt praetuna. Hea krõbeduse ja tekstuuri annab see, kui enne serveerimist fileepulgad panni peal kergelt üle praed. See on selline mõnus roog, mis maitseb nii suurtele kui väikestele. Neist Kikase kana fileepulkadest saab teha ka ägedaid suupisteid, aga neist mõni teine kord.

Kuna valmistoit on üldjuhul rammus või selline raskem, mõtlesime juurde teha midagi kergemat. Kuigi olgu öeldud, et Kikase kana fileepulgad olid üllatavalt kerged ja vähese rasvasisaldusega, neid võiks mõnikord näksata ka kaalujälgijad.
Jõulukalkun
Valmimisaeg: 4-5h

koostisained:

kalkun 4-5 kg
majonees
küüslauk
paprika
must pipar
sool

Täidiseks vajalik:

leib 1 päts
marineeritud seeni 100-200 g
kreeka pähkleid (puhastatud) 100 g
rosinaid 50 g
v?id 1 pakk
5 sibulat
3 porgandit (toorelt, riivitud)
peterselli juur

Seda lindu pakutakse tavaliselt j?ulude ajal sellise täidisega, aga seda v?ib ka süüa lihtsalt niisama igal ajal. V?ta üks terve kalkun 4 – 5 kg. aga v?ib ka 6 – 15 kg. olla.

Lind maitsesta pealt soola, musta pipra, paprika ja majoneesi seguga, v?ib kasutada ka spetsiaalseid linnuliha maitseaineid. Kes soovib, v?ib lisada ka purustatud naturaalset küüslauku. Suure linnu juures v?ib rinnaliha parema sooldumise saavutamiseks soolalahust süstida rinnalihasesse.

H??ru sool, pipar, paprika, küüslauk lihasse, lase seista 1,5 – 2 tundi.

Täidise Valmistamine:

V?ta ühe pätsi leiva sisu (eemalda koorik ja murenda leiva sisu). Sulata pannil pakk v?id Sibulad l?ika seibideks ja pruunista pannil v?i sees klaasjaks. Pane kaussi leivapudi, pähklid, seened, rosinad, sibulad, riivitud peterell ja porgand. Vala peale sulav?i ja sega segu ühtlaseks massiks. Täida lind tugevalt täidisega, ?mble niidiga ava kinni, jalad seo kokku. Määri lind pealt majoneesiga kokku.

T?sta ahju temperatuur 165 kraadini, aseta lind ahju potiga v?i küpsetusvaagnal, vala poti p?hja natuke vett, kata lind pealt fooliumiga v?i kaanega.

Küpseta arvestusega üks tund ühele kilogrammile linnule. Küpsemise ajal kasta lindu pannile kogunenud vedelikuga, enne serveerimist ava kate ja lase lind pruunistuda. Kui lind on küpsenud, vala pannile kogunenud leem täidisele peale.
Pikantsed tiivad
Valmimisaeg: 1h

koostisained:

kalkuni tiivad 750 g
roheline sibul 30 g
kuiv valge vein 25 g
tume sojakaste 40 g
ingver 1.5 g
suhkur 8 g
pisut seesamiseemneid 3 g

Valmistamine:

Tiibadelt eemaldatakse otsad ning jaotatakse tiivad parajateks portsjonitükkideks. Sibul tükeldatakse ning pannakse küpsetusvormi veini ning ingveriga maitsestatud sojakastmesse, lisatakse suhkur ning kuumutatakse. Kastmesse asetatakse tiivatükid, vorm kaetakse kaanega ning küpsetatakse 20 minutit. Peale raputatakse seesamiseemneid.
Kotleti-aedviljaroog
Valmimisaeg: 30-35min

koostisained:

1 porru
6 väikest kotletti
1 sl võid või margariini
8 kartulit
3 porgandit
1-2 sl sinepit
1 sl sojakastet
4 dl lihapuljongit (kuubikust)
1/2 tl soola
1/4 tl musta pipart
Peterselli

Valmistamine:

1. Tükelda porru.
2. Kuumuta pannil rasvaine ja küpseta selles porru. Tõsta segu potti.
3. Lõika viiludeks kartulid ja porgandid ning lisa potti.
4. Lisa sinep, soja ja lihapuljong. Keeda väikesel kuumusel umbes 15 minutit, kuni kartulid ja porgandid on pehmed.
5. Maitsesta soola ja pipraga, puista peale hakitud peterselli.
6. Soojenda kotletid
7. Serveeri värske saia,kotlettidega ja köögiviljasalatiga.
Võid roa valmistamiseks kasutada ka külmutatud aedvilja. Samuti võid kasutada mistahes hakkliha: veise-, sea-, lamba- või põdrahakkliha või nende segusid.
Väike kotlet apelsinikastmes
Valmimisaeg: 1h

koostisained:

6 väikest kotletti
200g porgandit
150g porrulauku
200g riisi
200g külmutatud köögivilju
kaste – 200 ml apelsinimahla
suhkur
roheline terapipar

Lihtne, korralik kõhutäis,mille valmistamisega saab hakkama igaüks.

Valmistamine:

Lõika porgand ja porrulauk peenikesteks ribadeks ja kuumuta pannil vähese õliga poolpehmeks, soojenda pannil ka kotletid. Kaste: keeda rohelise pipra terasid apelsinimahlas 10-15 min,lisa vähese külma veega segaud maisitärklist,kuni kaste on sobiva paksusega.soovi korral lisa pisut suhkrut. Vala taldrikule kastet,aseta sellesse kotlet,siis porgandi-porru segu,siis teine kotlet ja ülejäänud porgand-porru. Serveeri riisi ja köögiviljadega.
Peekonis küpsetatud Kiievi kotlet
Valmimisaeg: 10min

koostisained:

1 puhtast toorainest valmistatud kiievi kotlet
3 viilu toorsuitsupeekonit sinihallitusjuustu
Lisaks vajad veel hambatikke.

Vihterpalu mõisa peakoka retsept – peekonis küpsetatud kiievi kotlet

“Pihvid ja friikartulid” on oma aja ära elanud ning on aeg suunata oma toiduvalik millegi tervisliku poole. Vihterpalu mõisa peakokk Erki Palo teab, mis on hea, aga samas tervislik! Proovi tema peekonis küpsetatud kiievi kotletti ja sa ei kahetse!

Valmistamine:

Mähi kiievi kotlet peekoniviiludesse ja kinnita hambatikkudega. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 10 minutit. Serveeri koos sinihallitusjuustu ja ahjus küpsetatud kartuliga.

Retsepti koostas Erki Palo

Foto: Marek Metslaid

Artikkel : buduaar.ee
Jõulukalkun nr.2
Valmimisaeg: 4-5h

koostisained:

2l mitmevilja leiva/saia kuubikuid
125ml õunabrändit (calvados) või õunamahla
185ml kuldseid rosinaid
80ml oliivõli
1 sibul, suur, hakitud
500ml hakitud sellerit
3 küüslaugu küünt
250ml kreeka pähkleid
250ml hakitud väsket peterselli
2tl kuivatatud, peenestatud salveid
1tl kuivatatud tüümiani
1tl kuivatatud, peenestatud köömneid
500ml kalkunipuljongit, keeda enne valmis
1 suur muna, klopitud

Valmistamine:

Maitseks soola ja värsket purustatud pipart. Rösti leivakuubikud ahjus, 135 c juures umbes 25 min, kuni kuubikud on kuivanud. Vahepeal sega õunabrändi või mahl rosinatega, lase keema, võta tulelt ja jäta 15 min seisma. Kuumuta õli pannil, lisa sibul ja seller, küpseta 12-15 min, lisa küüslauk ja kuumuta kõik pehmeks. Sega suures kausis leivakuubikud , rosinasegu, sibulasegu, pähklid, ürdid ja maitseained, niisuta segu puljongiga ja sega munaga, maitsesta soola ja pipraga.Täida kalkun vahetult enne küpsetamist ja küpseta kuni sisetemperatuur rinnallihas on 77 C ,kintsudes 79 C ja täidises 74 C ehk temperatuuril165-180C ca 45 min /kg kohta.Kata kalkun küpsetamise ajaks fooliumiga või poti kaanega.Kasta aeg ajalt rinnaliha. Kalkun glasuuritakse ja pruunistatkse ca 30 min enne valmimist.
Broileripallid tomatikastmes
Valmimisaeg: 1,5-2h

koostisained:

300 g broilerifileepalle (nt Kikas)
400 g purustatud konservtomatit
30 g Thai Sweet Chilli kastet
1 keskmine sibul
pisut kuivatatud oreganot ehk punet
veidi värsket peterselli, tilli, basiilikut
soola ja pipart
toiduõli
1 sl fariinisuhkrut

Valmistamine:

Puhasta sibul ja tükelda kuubikuteks. Pruunista sibul õlis kuldseks ja vala pannile ka tomatikonserv. Lisa tšillikaste, fariinsuhkur, maitseained ja ürdid. Lisa ka pisut vett ja kuumuta keskmisel kuumusel 15 minutit.
Püreesta segu saumikseriga või blenderis õrnalt läbi – umbes 10 sekundit. Vala blenderis püreestatud segu tagasi pannile ja kuumuta paar minutit koos broilerifileepallidega. Serveeri soojalt spagettide, kartuli või riisiga.